Nike Cortez – 45 години присъствие в спорта, модата и културата

Легендарният Nike Cortez официално прави своя дебют преди 45 години, през 1972 г. Оттогава до сега той олицетворява няколко неизменни неща: става ярък пример за начина, по който основателят на компанията Бил Бауърман се стреми да предоставя винаги най-добрата екипировка на бегачите; той е първата обувка на Nike, която прави възможно новите технологии в спорта да станат достъпни за всеки; бързо се превръща в икона на поп-културата.

През годините Nike Cortez вдъхновява най-добрите състезатели, появява се в киното и на екраните на телевизорите, а благодарение на Том Ханкс става първата обувка с Оскар, след като през 1995 г. „Форест Гъмп” получава статуетката на Академията за най-добър филм.  Героят на Том Ханкс, Форест Гъмп вдъхновява Америка, докато я кръстосва в нестандартен тригодишен маратон, носейки само три чифта бели, червени и сини Cortez. Не е чудно, че когато хората видят тази обувка се сещат за Гъмп, седнал на пейка в парка, споделяйки с непознат: „Мама винаги казва, че може да разкаже много за човек само по обувките му… „. Тя се превръща и в иконата на хип-хопа на западния бряг.

„Cortez е емблематична обувка, която ме връща в най-ранните ми години в спорта. Този модел ми даде увереност и ме накара да разгърна пълния си потенциал като млада и амбициозена спортистка“, спомня си Жоан Беноа Самюелсън, златна медалистка от първият маратон за жени на Олимпийски игри през 1984 в Лос Анжелис.

Първият дамски вариант на обувките, „Сеньорита Кортес”, се появява на пазара две години по-късно от мъжкия – през 1974 г. Естетиката и функционалните характеристики на обувката запазват отличителните черти на оригиналния модел и през 70-те години стават най-продаваната обувка на Nike. През 1977 г. Cortez влиза почти във всяка къща в Америка чрез телевизията, и се превръща в класика за дамите в САЩ и по света.

Бела Хадид, като TV икона от 70-те, на скейтборд с Cortez
Бела Хадид, като TV икона от 70-те, на скейтборд с Cortez

Cortez умело съчетава висшата мода с ежедневното облекло, не губи и до днес своята  актуалност и се включва в новите модни тенденции.

Като доказателство и в чест на 45 годишнината от дебюта на Cortez, три известни дами споделят своите спомени за иконата.

АНДРЕА ЛИБЕРМАН, ТВОРЧЕСКИ ДИРЕКТОР И ОСНОВАТЕЛ НА МАРКАТА A.L.C.:

Cortez – това е най-ранният ми спомен за обувки – моите бяха в класическия бял цвят с червен Swoosh. Всичко започна, когато пристигнах в Ню Йорк през 80-те години, където постепено започнах да се вманиячавам по музиката, уличната поп култура и модата. Бях луда по всичко това и в резултат интересите ми се превърнаха в моята работа. Станах стилист, а Nike Cortez – дясната ми ръка в модата. Те носят духа на хип-хоп културата, зародила се по улиците на Ню Йорк, въпреки че винаги са били свързани с Калифорния и Лос Анджелис. Те са част от ДНК-то на моята марка A.L.C. Напълно естествено беше да избера именно Nike Cortez като модел, който може да се комбинира с всички колекции през всички сезони.

nike-020617-04

АЛЕАЛИ МАЙ, СТИЛИСТ

Баща ми ми взе първия чифт Nike Cortez от известният по това време мол Slauson Swap Meet, когато бях 7 или 8 годишна, бяха черни с бял Swoosh. И като имате предвид, че по това време носехме училищна униформа, единственият начин да се откроиш бяха обувките. Бяха супер!

Винаги съм харесвала спортното облекло, така че нашите често ми купуваха кецове. Бях обсебена от хип-хоп културата на 80-те и 90-те години. През 90-те гледах филм, заснет в Лос Анджелис, за street културата, който я направи популярна по целия свят. Беше заснет в моя квартал, така че имах чувството, че и аз участвам в създаването му.  

Аз съм от южната част на централен L.A., и помня, че всички в квартала носеха Nike Cortez. Този модел за мен олицетворява самия Лос Анджелис. Всеки, който рапираше по това време беше с Cortez. Децата виждаха това, искаха да подражават на по-големите и да са готини. Така се роди цяло едно движение. 

МАДЕЛЕН ПУЛ, МАЙСТОР НА МАНИКЮРА И ХУДОЖНИК

Започнах да нося Nike Cortez, след като се преместих в Лос Анджелис и се срещнах със стилистката Камил Гармендия. Те бяха нейният отличителен белег. Камил ми разказа историята им и ми показа всички техни разцветки, които е събрала. Чудех се, как съм могла да се обличам до сега без тях? Моят любим чифт беше бял Nai Ke China с червени и сини ленти. Толкова съм ги носила, че станаха на дупки. Сега изглеждат много зле, но все още понякога ги обувам. Обичам, когато нещо класическо е ремиксирано по ненатрапчив начин, но те кара да се чувстваш специален. Моят стил може да варира от класически до твърде ексцентричен, и нещата, които нося често са съчетания от различни десетилетия. Cortez е единственият модел обувки, които носят духа на 70-те, 80-те години и 90-те години, но продължават да са  модерени и актуални и до днес.

nike-020617-08

nike-020617-06

СЛЕДВАЙ THE MALL В INSTAGRAM