Проектът Breaking2 – летящото бъдеще на NIKE

Амбициозната мисия на компанията е Breaking2 да разбие границите на маратона, като го свали под 2 часа.
Първият опит ще се проведе този уикенд на пистата на Формула 1 в Монца.

КАКВО Е BREAKING2?

Маратонът е най-дългата дистанция в леката атлетика – 42.195 км. (или 26 мили и 385 ярда). Той има и най-дълга история. Дисциплината носи името на гръцкия град Маратон, където се е състояла една от най-големите битки между гърци и перси. Според легендата през 490 пр.Хр. гръцкият стратег Милтиад заповядва на известния с бързото си бягане войник Фидипид да стигне възможно най-бързо от Маратонското поле до Атина, за да извести, че персите на Дарий са сразени. Фидипид пробягва разстоянието за изключително кратко време и с думите: „Радвайте се, победихме!“ пада и умира от изтощение. Това е първият маратонец в историята. Съвремененият маратон, като дисциплина, за първи път е въведен в програмата на Олимпийските игри през 1896 г. по предложение на френския професор Мишел Бреал, с подкрепата на Пиер дьо Кубертен, основателят на модерните Олимпийски игри. Първият олимпийски шампион по маратон става гръкът Спиридон Луис, продължавайки традицията от Древна Гърция. Той пробягва разстоянието за 2 часа, 58 минути и 50 сек. От тогава до днес бегачите мечтаят да свалят времето за пробег на маратона под два часа. Въпреки, че са близо до този рекорд, много проучвания показват, че бариерата от два часа ще бъде трудна за преодоляване. Но в Nike вярват, че за да се сбъдне тази мечта, не трябва да стоят със скръстени ръце. Затова непрекъснато инвестират, търсят и проучват и така създават проекта Breaking2 –летящото бъдеще, което ще пренапише историята на спорта.

42.195 километра за по-малко от 120 минути – нова възможност за разширяване границите на реалността. Трудно е да ги преминеш, когато знаеш, че си на ръба на невъзможното. Ето защо проектът Breaking2 е резултат на едно безпрецедентно усилие на много хора. Сътрудничество на най-добрите умове в спорта и най-бързите бегачи в света. И едно обещание на Nike. Обещанието винаги да вървят напред – от стартовата линия до финиша. Обещанието да разширяват границите на възможното, преодолявайки всички препятствия. Да работят на максимум, докато това не се превърне в техен стандарт. Те знаят, че постигането на Breaking2 няма да е лесно – но това е тяхната мечта, за която трябва да се борят.

КОЙ СТОИ ЗАД ПРОЕКТА BREAKING2?

Това е вицепрезидентът на Nike Санди Бодекер.
Бодекер започва работа в Nike преди 35 години като координатор тестване на обувки, и постепенно се издига до вицепрезидент “Глобален дизайн” в компанията.
Санди твърди, че е обсебен от идеята за маратона под 2 часа от много години, дори си татуира на лявата ръка цифрите 1:59:59. Той вярва, че е роден, за да преодолява граници. Преди няколко години съдбата му изпраща още едно, много сериозно предизвикателство – борбата с рака. Това може би е последното му голямо състезание, признава той, и най-важното е да победи. “За мен второ място не съществува в тази борба, затова се фокусирам изцяло върху победата – емоционално и физически трябва да се боря за първото място”. И той печели. Днес, Бодекер с всички сили се бори отново да разбие едно от последните предизвикателства в спорта, което изцяло ще промени хода на историята – маратон под 2 часа. Това постижение може да се сравни само с два рекорда до момента в историята на атлетиката – преодоляването на 4-

минутната бариера на една миля на 6 май 1954 г. от Роджър Банистър на състезание в Оксфорд и смъкването на рекорда на 100 метра под границата от 10 секунди през 1968 г. от Джим Хайнс на Олимпийските игри в Мексико.

ЗА ЕДНО ДЕСЕТИЛЕТИЕ, BREAKING2 СЕ ПРЕВЪРНА В МИСИЯ.

Бодекер събира елитен екип от инженери, дизайнери, специалисти по биомеханика и двигателен контрол, диетолози и физиотерапевти в проекта Breaking2, който разработва нови тренировъчни планове, хранителни режими, иновативни продукти и спортни практики за постигането на тази цел. Големите надежди обаче в отбора са бегачите Елиуд Кипчоге (олимпийски шампион от Рио с личен рекорд 2.03:05 часа), Лелиса Десиса (двукратен победител в Бостънския маратон с лично време 2.04:45 ч.) и Зерсенай Тадесе (световен рекордьор на полумаратон с личен резултат на маратон 2.10:41 часа). В момента световният рекорд в маратона e 2:02:57 ч. на кениеца Денис Кимето. За да пробягат дистанцията под 2 часа, тримата претенденти трябва да подобрят сегашното постижение с 3%.

Опитът ще бъде направен на 6 май 2017 г. (събота), в чест на сър Роджър Банистър и неговият пробив на 1 миля преди повече от половин век. Стартът ще е в 8.00 ч. сутринта българско време, на пистата за Формула 1 в италианския град Монца. Състезанието ще бъде предавано на живо онлайн в уебсайта на Nike или от профила им в Twitter с линк: nikebreaking2.twitter.com, както и на други световни спортни сайтове като Runner’s World.

ИНОВАЦИИТЕ

През 2016 г. Nike представят официално трима Breaking2 бегачи, които извършват изпитания и събират данни, необходими за изработката на перфектните обувки. Атлетите бягат с различни обувки с различни характеристики, а от Nike определят нивото на консумация на кислород на всеки един от тях. Благодарение на тези данни, екипът от експерти на Nike създава уникални обувки, които нямат аналог до сега. Това са свръхлеките и бързи модели Nike Zoom Vaporfly 4%, Nike Zoom Fly и Nike Air Zoom Pegasus 34, с което предефинират изцяло бързото бягане. Като част от проекта Breaking2 на Nike – иновациите, които трябва да разбият двучасовата маратонна бариера – и трите модела представят едно напълно ново бъдеще за бягането. Предназначени да подобрят ефективността на всички състезатели – от професионалистите до аматьорите в маратонските бягания – това трио от състезателни и тренировъчни обувки поставя на друго ниво усещането за бързо бягане.

NIKE AIR ZOOM PEGASUS 34

Nike Air Zoom Pegasus 34 свърза въздушната Nike Zoom Air капсула в предната част на стъпалото с премиум Cushlon ST пяна в петата. Този синергичен подход осигурява мекота, балансирана с усещане за сигурност и отлична чувствителност при бягане. Актуализираната Flymesh горна част е съставена от пресечени влакна, сплетени по технологията монофиламент, която осигурява аеродинамична форма, предпазва от изпотяване и прави обувката изключително лека. Радиусът при петата е стеснен отстрани, за да се стимулира естествен обхват на движение.

Nike продължава да контролира, наблюдава и подобрява всеки детайл в новите модели обувки за бягане от проекта Breaking2, който несъмнено в момента заема челните редици в иновациите, не само в Nike, но и в света на спорта като цяло.

Live streaming 5.45 am CET (7.45 Sofia, Bulgaria): nikebreaking2.twitter.com
Всичко за Breaking2 може да следите тук: http://news.nike.com/nike-breaking2-two- hour-marathon

СЛЕДВАЙ THE MALL В INSTAGRAM